Türk fintek sektörü için önemli bir tarih olan 22.11.2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7192 sayılı Kanun ile Ödeme Ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’da (“Kanun”) gerçekleştirilmiş düzenlemeler ile düzenleyici ve denetleyici otorite değişikliği ve ödeme emri başlatma hizmeti ve hesap bilgisi sağlama hizmetleri gibi yeni ödeme hizmetleri tanımlanması gibi birçok önemli değişiklik meydana gelmiş, anılan yeni ödeme hizmetleri (“Açık Bankacılık Hizmetleri”) için iki yeni tarih belirlenmiştir.
Geçiş Süreci ve Sonlanma Tarihi
Bu tarihlerden ilki Açık Bankacılık Hizmetleri’ne ilişkin düzenlemelerin yürürlük tarihi olan 01.01.2020, öncesinde Açık Bankacılık Hizmetleri’ni sunmakta olan eski Açık Bankacılık Hizmeti sunan fintek aktörlerini geçiş sürecinden (“Geçiş Süreci”) yararlanacaklar olarak pozitif olarak ayrıştırmış ve yeni aktörler için Açık Bankacılık Hizmetlerini faaliyet izni alınmadan icra edilemeyecek hizmetler haline getirmiştir.
Geçiş Sürecinin sonlanacağı tarihi belirleyen ikinci tarih ise, Kanun’da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş. (“TCMB”) tarafından çıkarılacak ilgili yönetmeliklerin yayım tarihinin bir yıl sonrası olarak düzenlenmiştir.
Geçtiğimiz yılın sonunda, 01.12.2021 tarihli Resmi Gazete’de TCMB tarafından Ödeme Hizmetleri e Elektronik Para İhracı İle Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) yayımlanarak yürürlüğe girmiş, Geçiş Sürecinin sonlanma tarihi 01.12.2022 olarak netlik kazanmıştır.
Böylelikle 01.12.2022 tarihi itibari ile 2020 yılı öncesine hesap bilgisi sağlama hizmeti (“AIS”) ve/veya ödeme emri başlatma hizmeti (“PIS”) sunan fintek şirketlerinin de bu hizmetleri yalnızca faaliyet izni alarak veya faaliyet izni almış lisanslı bir ödeme kuruluşunun temsilcisi olarak sunmaya devam edebileceği belirlenmiştir.
Bilgi notumuz tarihi itibari ile halen Açık Bankacılık Hizmetleri için faaliyet izni almış bir kuruluş olmadığı göz önünde bulundurulduğunda Geçiş Sürecindeki fintek kuruluşları için tek seçenek faaliyet izni almak olarak belirginleşmektedir.
Faaliyet izni alınmadan veya faaliyet izni almış lisanslı bir ödeme kuruluşunun temsilcisi olmadan Açık Bankacılık Hizmetlerinin sunulması,
- Kanun kapsamında hapis ve adli para cezası ile işyerinin geçici ve kalıcı olarak kapatılması yaptırımı bulunan İzinsiz Faaliyet uygulamasına sebebiyet verebileceği gibi,
- teknik altyapının Bankalararası Kart Merkezi üzerinden işleyecek şekilde değişmesi nedeniyle teknik olarak imkansız hale de gelebilecektir.