Geçiş Sürecinin sona ermesine 6 gün kala 25.11.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan;
- Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Yönetmelik Düzenlemesi”)
- Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (“Tebliğ Düzenlemesi”)
ile
- Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) ve
- Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğ’de (“Tebliğ”)
yer alan ve mülga yönetmelik ile mülga tebliğden farklılık içeren hususların bir kısmı için geçiş süreci (“Geçiş Süreci”) sonu 01.12.2022 tarihinden 28.02.2022 tarihine uzatılmıştır.
Bilindiği üzere Yönetmelik ve Tebliğ 01.12.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış, mülga tebliğ ve yönetmelikten değişiklik gösteren ve/veya daha önce hiç yer almayan düzenlemelere ilişkin Geçiş Süreci sonu 01.12.2022 (istisnai tarihler olmakla birlikte genel tarih olarak kabul edilmiştir.) olarak belirlenmiştir.
Yönetmelik Düzenlemesi ile;
– 01.12.2021 tarihi itibariyle 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun (“Kanun”) çerçevesinde faaliyet izni ile faaliyette bulunan kuruluşların, Yönetmelik ile getirilen ve Yönetmeliğin 84. maddesi uyarınca yürürlükten kaldırılan Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte daha önce yer almayan hükümlere uyumluluk için belirlenen son tarih 28.02.2023’e uzatılmıştır.
Fakat Yönetmeliğin 66. maddesinde düzenlenen ödemelerde kullanılacak para birimine ilişkin düzenlemelere ve Yönetmeliğin 15. maddesinin “Kuruluşlar tarafından yapılamayacak faaliyetler” başlığı altında dördüncü ve beşinci fıkralarında düzenlenen döviz alım satım işlemlerine ilişkin düzenlemelere ilişkin Geçiş Süreci’nin son tarihi 01.12.2022 olarak muhafaza edilmiştir.
– asgari unsurları Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (“TÖDEB”) tarafından belirlenecek çerçeve temsilcilik sözleşmelerininuygulamaya alınmasına ilişkin Geçiş Süreci TÖDEB tarafından yayımlandığı tarihten itibaren 1 yıl olarak değiştirilmiştir.
– 01.12.2022 tarihi itibariyle kullanımda olan sadece belirli bir hizmet ağında kullanılabilen ön ödemeli araçların sadece belirli bir mağaza veya mağaza ağından yapılacak alışverişlerde kullanılması şartına uymayan, ön ödemeli aracı ihraç eden kuruluş ile yapılan sözleşme kapsamında ön ödemeli aracın kullanılabileceği yerler arasına eklenen tüm işyerlerinde geçerli olacak şekilde tasarlanan veya 5464 sayılı Kanunda tanımlanan kartlı sistem kuruluşları ile uyumlu olacak şekilde ön ödemeli araç ihraç eden tüzel kişilerin Yönetmeliğe uyumluluk için belirlenen tarih 28.02.2023’e uzatılmıştır.
Fakat Yönetmelik madde 34 Ödeme Fonlarının Korunması ve Yönetmelik madde 35 Elektronik Para Karşılığı Toplanan Fonların Korunması hükümlerine ilişkin uyum süreci için “mümkün olan en kısa süre” takvimi muhafaza edilmiştir.
– Nezdinde ödeme hesabı (ödeme hizmeti sağlayıcıları nezdinde bulunan vadesiz hesaplar, işlem hesapları, kredi kartı hesapları, elektronik para hesapları ile müşteri adına açılan ve başka bir hesaba bağlı olmaksızın diğer kişilere fon aktarımı yapılabilen, geçici hareketlerin izlendiği hesaplar dışındaki hesaplar) bulunduran kuruluşların hesap bilgisi sağlama hizmeti ve ödeme emri başlatma hizmeti (birlikte “Açık Bankacılık Hizmetleri”) için Bankalararası Kart Merkezi A.Ş.’ye bağlanma ile yetkisiz Açık Bankacılık Hizmetleri sunanların ödeme hesaplarına erişimine engellemek için gerekli önlemleri alma yükümlülükleri 28.02.2023 tarihine uzatılmıştır.
– Açık Bankacılık Hizmetlerine ilişkin veri paylaşım servisleri hizmetlerinin standart olmayan servisler kullanılarak verilmeye devam edilebileceği süre 28.02.2023 tarihine uzatılmıştır.
– Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyet izni başvurusunda bulunan faaliyet izni adayı kuruluşlar için faaliyet izni, öz kaynak ve teminat yükümlülükleri haricinde mülga yönetmelik ve tebliğ hükümlerinin uygulanma süresi 01.12.2022 tarihinden 28.02.2023 tarihine uzatılmıştır. Anılan düzenleme, bahsi geçen kuruluşlara Yönetmelik ve Tebliğ hükümlerine uyumluluklarını tamamlamaları için 3 aylık ek süre sağlamıştır.
– 01.12.2022 tarihinden önce faaliyet izni başvurusunda bulunmuş ve 01.12.2022 tarihi itibariyle kullanımda olansadece belirli bir hizmet ağında kullanılabilen ön ödemeli araçların sadece belirli bir mağaza veya mağaza ağından yapılacak alışverişlerde kullanılması şartına uymayan, ön ödemeli aracı ihraç eden kuruluş ile yapılan sözleşme kapsamında ön ödemeli aracın kullanılabileceği yerler arasına eklenen tüm işyerlerinde geçerli olacak şekilde tasarlanan veya 5464 sayılı Kanunda tanımlanan kartlı sistem kuruluşları ile uyumlu olacak şekilde ön ödemeli araç ihraç eden tüzel kişilerin için faaliyet izni, öz kaynak ve teminat yükümlülükleri haricinde mülga yönetmelik ve tebliğ hükümlerinin uygulanma süresi 01.12.2022 tarihinden 28.02.2023 tarihine uzatılmıştır. Anılan düzenleme bahsi geçen kuruluşların Yönetmelik ve Tebliğ hükümlerine uyumluluklarını tamamlamaları için 3 aylık ek süre sağlamıştır.
Geçiş Süreci tamamlanmamış düzenlemelerden;
– Kuruluşların, Yönetmeliğin 20. maddesinde düzenlenen başka şirketlerde pay sahibi olunması kısıtlamasına ilişkin hükümlere en geç 31.12.2022 tarihine kadar uyumlu hale gelme yükümlülüğünde,
– Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce elektronik para olarak değerlendirilebilecek gayri maddi varlıkları ihraç etmekte olup Kanun kapsamında elektronik para kuruluşu kategorisine dahil edilebilecek olan ancak faaliyet izni bulunmayan kişilerin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (“TCMB”) tarafından yayımlanması beklenen Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde TCMB’ye başvurarak gerekli izinleri alma yükümlülüğünde,
-Açık Bankacılık Hizmeti sunan şirketler TCMB’ye başvurarak gerekli izinleri almalarının ardından bir yıl içerisinde faaliyet yasağı düzenlemelerine (Yönetmelik madde 15 fıkra iki ve üç) uyumlu hale gelmekle yükümlülüğünde,
değişikliğe gidilmediğini paylaşmak isteriz.
Tebliğ Düzenlemesi ile;
– 01.12.2021 tarihi itibariyle Kanun çerçevesinde faaliyet izni ile faaliyette bulunan kuruluşların, Tebliğ ile getirilen ve Tebliğin 32. maddesi uyarınca yürürlükten kaldırılan Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemlerinin Yönetimine ve Denetimine İlişkin Tebliğ’de daha önce yer almayan hükümlere uyumluluk için belirlenen son tarih 28.02.2023’e uzatılmıştır.
– 01.12.2022 tarihi itibariyle nezdinde ödeme hesabı bulunduran ve TCMB ödeme sistemlerinde 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilen hesaba ödeme işlemleri açısından, toplam adedine göre ilk on katılımcı arasında yer alan ödeme hizmeti sağlayıcılarının, veri paylaşım servisine ilişkin yükümlülüklerinin düzenlendiği Tebliğ’in 24. maddesinde düzenlenenhükümlere uyumluluk için belirlenen son tarih 28.02.2023’e uzatılmıştır.
– Açık Bankacılık Hizmetlerine ilişkin veri paylaşım servisleri hizmetlerinin standart olmayan servisler kullanılarak verilmeye devam edilebileceği süre 28.02.2023 tarihine uzatılmıştır.
Tebliğ Düzenlemesi ve Yönetmelik Düzenlemesi ile son tarihi 01.12.2022 olan yükümlülük uyum son tarihlerinin 28.02.2023 tarihine ertelendiğini, fakat bu erteleme kapsamına, Açık Bankacılık Hizmetleri ve/veya istisna kapsamında sayılmayacak sınırlı hizmet ağı uygulamarına ilişkin belirlenen faaliyet izni başvuru / temini son tarihlerinin girmediğini özellikle vurgulamak isteriz.
Değişiklikleri özetlediğimiz tablo çalışmasını gokhan@yuksellaw.com.tr e-posta adresine e-posta ile talep ederek temin edebileceğinizi paylaşmak isteriz.
Kaynak:
- Tebliğ Düzenlemesi
Erişim: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221125-11.htm - Yönetmelik Düzenlemesi
Erişim: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221125-4.htm